web 3 چیست و چه ویزگی هایی دارد؟(بهترین پروژه های web3)

برای اینکه درک بهتری از اینترنت نسل سوم یا Web 3 داشته باشیم، بهتره به گذشته بریم و در مورد تاریخچه اینترنت اطلاعاتی رو بدست بیاریم. اولین بار تو دهه ۶۰ میلادی بود که مفهوم اینترنت توسط پنتاگون مطرح شد. در اون دوران با توجه به اینکه کامپیوتر های شخصی و موبایل تا این حد توسعه پیدا نکرده بودن، از این شبکه اطلاعاتی بیشتر در مراکز دولتی، آموزشگاه ها، سازمان های بزرگ و. . . استفاده میشد. بعد ها تو سال ۱۹۹۳ نمونه اولیه اینترنت امروزی بوجود اومد. البته وب یا WWW که مخفف عبارت World Wide Web، هستش؛ بوسیله یک آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذرات برای دسترسی به اطلاعات مرتب تر بوجود آمد.
در ادامه توضیحات بیشتری در مورد هر کدام از نسلهای مختلف اینترنت یا وب و ویژگیهای ارائه خواهیم داد.
Web 1:
اولین نسل از اینترنت است که تا حوالی سال ۲۰۰۰ ادامه دار بود. در آن دوران وب سایت ها به شکلی بودن که کاربرها فقط به اطلاعاتی که روی سرور ها ذخیره میشدن، دسترسی داشتن. به عبارت دیگه تعامل با سایت ها و سرورهاشون به ساده ترین شکل ممکن انجام میشد. در اون دوران موتور های جستجو و سایت های تجارت الکترونیکی مثل آمازون و eBay وجود داشتن.
Web 2:
بعد از پایان قرن بیستم میلادی، نسل دوم اینترنت بوجود اومد.(بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰). میزان مشارکت، تعامل و توانایی ها تو این شبکه بسیار بیشتر و گسترده تر بود. دلیل این قابلیت های بیشتر، مسائل فنی بود که، یکی از مهمترین شون افزایش سرعت پهنای باند اختصاص داده شده به کاربرها و سرورها بود. یکی دیگه از قابلیت های بسیار کاربردی نسل دوم وب امکان ارائه تعاملات با زمان های نزدیک بود که در این نسل بوجود اومده بود. به این ترتیب کاربرها میتونستن به شکل آنلاین و همزمان با هم تو شبکه فعالیت داشته باشن. از مهمترین دستاورد های این نسل از اینترنت، شبکه های اجتماعی مثل فیسبوک و توییتر، بازی های آنلاین، گوشی های هوشمند و محاسبات موبایلی بودن. همچنین بیگ دیتا ها (Big Data) و الگوریتم یادگیری ماشینی هم به لطف این نسل از وب بوجود اومد.
Web 3:
به عنوان وب باهوش هم شناخته میشه، علاوه بر ایجاد تعامل و ارتباط بین افراد و سایت ها، امکان ارتباط بین نرم افزار ها رو هم بوجود آورده. البته این فناوری همچنان در حال تکامله ولی هیچ ایده ای در مورد شکل نهایی این نسل از اینترنت وجود نداره. وب سه در تلاش است تا اینترنت رو به فضایی فعال و پویاتر تبدیل کنه و فضای نت رو به عنوان فضایی برای داده های بزرگ تبدیل کنه. یکی از مزایای Web 3 اینه که در فناوری های دیگه ای مثل سیستم همتا به همتای بلاک چین، برنامه های اُپن سورس، واقعیت مجازی و اینترنت اشیا (IOT) کاربرد داره.
در مجموع نسل سوم وب رو میتونیم به عنوان آینده اینترنت و شبکه های مجازی در نظر بگیریم. اگر شما هم در مورد دنیای غیر متمرکز و حذف واسطه ها با ما هم نظر هستین و معتقدین که بلاک چین قراره تمامی ابعاد زندگی ما رو تحت تاثیر قرار بده و همه چیز رو غیر متمرکز کنه؛ پس میدونین که تو چنین دنیایی، به یک موتور جستجو، شبکه ای اجتماعی، پلتفرم های فروشگاهی و. . . غیر متمرکز نیاز داریم که فقط با استفاده از Web 3.0 محقق میشن.
ویژگی های web 3
۱. فضای سه بعدی: ایجاد یک دنیای مجازی و فضا های سه بعدی یکی از مزیت های Web 3 است. اگه بخوایم ساده تر بهتون بگیم، با استفاده از وب ۳ میتونین بدون اینکه از پشت کامپیوترتون بلند بشین، تو فضای سه بعدی قدم بزنین و یا به داخل ساختمان های مختلف برین و از اونا بازدید کنین.
۲. اینترنت رسانه ای: همونطور که قبلا گفته بودیم، اینترنت نسل سوم بسیار فعال و باهوش تره. این وب بهتون اجازه میده که با استفاده از یه فایل رسانه ای، فایل های مشابه دیگه رو جستجو کنین. همین الان هم میتونین برای پیدا کردن عکس های مرتبط با یه تصویر تو گوگل، از فایل های تصویری استفاده کنین.
۳. مفهوم بیشتر در اینترنت: تو نسل جدید اینترنت، کامپیوتر ها هم مثل ما متیونن صفحه های وب رو بخونن. تو این فضا کامپیوتر شما با هوشتره و میتونه برنامه شما رو با پرواز هواپیما یا پزشک تنظیم کنه.
۴. فراگیری بیشتر: اینترنت فضایی است که همه جا وجود داره و همه ابعاد زندگی ما رو احاطه کرده؛ از جمله در کامپیوتر شخصی، گوشی های موبایل، ساعت و. . ..
۵. از بین بردن واسطه ها: وجود واسطه تو هر معامله ای، همواره زمینه فساد رو فراهم میکنه. در حال حاضر بزرگترین واسطه ای که تو بستر نت وجود داره، گوگل هستش. غول های ارتباطی معمولا از داده های کاربراشون سو استفاده میکنن. بهترین حالت اینه که این کمپانی ها اطلاعات مربوط به کاربراشون رو در اختیار شرکت های تبلیغاتی میذارن و به این ترتیب درآمد بدست میارن.
۶. عدم نیاز به مجوز: همه افراد میتونن از وب ۳ استفاده کنن و تو اون مشارکت داشته باشن. Web 3 هم دقیقا مثل ارزهای دیجیتال کاملا غیر متمرکزه و به همین خاطر امنیت اون بسیار بالاست.
بلاک چین و web 3
توجه به اینکه اسم بلاک چین و ارزهای دیجیتال همواره در کنار هم مطرح شدن، خیلی ها فکر میکنن که تنها استفاده از بلاک چین در ارزهای دیجیتاله. اما این شبکه برای ثبت و ذخیره اطلاعات طراحی شده و نقل و انتقالات مالی فقط یکی از موارد استفاده از این شبکه است. Blockchain یکی از فناوری هاییه که برای ساخت و راه اندازی وب نسل سه که کاملا غیر متمرکزه، مورد استفاده قرار گرفته. با توجه به ویژگی های بلاک چین، این شبکه بهترین بستر برای تبادل اطلاعات به شکل همتا به همتاست.
شاید براتون سوال باشه که کاربرد ارزهای دیجیتال در Web 3 چیست؟
ارزهای دیجیتال از ابتدا برای پرداخت و نقل و انتقالات مالی مورد استفاده قرار میگیرفتن که تو وب سه هم میتونن همین کاربرد رو داشته باشن. کاربر ها میتونن تو فضای اینترنت از رمز ارزها به عنوان سوخت Web 3 استفاده کنن. یکی از کاربرد هایی که برای نسل سوم اینترنت مطرح میشه، نحوه ذخیره اطلاعات هستش. تو این شبکه افرادی که تو نگهداری و ذخیره داده ها مشارکت داشته باشن، مقداری ارز دیجیتال به عنوان دستمزد دریافت میکنن. همچنین افرادی که از این شبکه برای ذخیره داده هاشون بهره میبرن، باید از ارز دیجیتال برای پرداخت هزینه های مربوطه استفاده کنن.
برخی از نمونه های Web 3 در ارزهای دیجیتال
پولکادات (Polkadot)
پولکادات (Polkadot) در سال ۲۰۱۶ توسط تعدادی از سازندگان برجسته در فضای بلاکچین از جمله بنیانگذار اتریوم، گوین وود (Gavin Wood) تأسیس شد. پولکادات یکی از پروژههای شاخص وب ۳ است که توسط یک بنیاد سوئیسی برای تسهیل یک وب غیرمتمرکز کاملاً کاربردی و کاربرپسند تأسیس شده است.
هدف پولکادات این است که با ارائه راهکارها و ویژگیهای جدید به اکوسیستم بلاکچین کمک کرده و به تعامل در فضای مجازی، مقیاسپذیری تراکنشها، نوآوری و ایجاد فضایی ایمن کمک کند.
کوزاما (Kusama)
کوزاما (Kusama) یک بستر آزمایشی بلاکچین است که با هدف ارائه یک پلتفرم سازگار و مقیاسپذیر برای توسعهدهندگان طراحی شده است. کوزاما بیشتر به عنوان یک پلتفرم آزمایشی برای پولکادات عمل میکند که توسعهدهندگان قبل از پیادهسازی تغییرات و ویژگیهای جدید در بستر پولکادات، آنها را در بلاکچین کوزاما امتحان و آزمایش میکنند.
اوشن پروتکل (Ocean Protocol)
اوشن (OCEAN) یک پروتکل تبادل داده غیرمتمرکز و مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین است. پروتکل اوشن به گونهای طراحی شده است که به هر کسی اجازه میدهد تا بازار داده غیرمتمرکز خود را طراحی و ایجاد کنند.
این بازارهای داده، به افراد و سازمانها کمک میکنند تا دادهها و اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند، مبادله کنند و از آنها برای ایجاد محصولات، خدمات و تجربه کاربری بهتر استفاده کنند.
اوشن به عنوان یک توکن ابزاری عمل میکند که برای خرید، مبادله و فروش دادهها و همچنین مدیریت بودجه جامعه روی پلتفرم استفاده میشود.
اینترنت کامپیوتر (Internet Computer)
اینترنت کامپیوتر اولین بلاکچینی است که با سرعت وب با ظرفیت نامحدود قابل اجرا است. اینترنت کامپیوتر که سومین نوآوری بزرگ در بلاک چین پس از بیت کوین و اتریوم است، یک کامپیوتر بلاکچین که محاسبه و دادههای قراردادهای هوشمند را مقیاس پذیر میکند، آنها را با سرعت وب اجرا میکند، دادهها را به طور مؤثر پردازش و ذخیره میکند و چارچوبهای نرم افزاری قدرتمندی را به توسعه دهندگان ارائه میدهد.
با امکان پذیر ساختن این امکان، اینترنت کامپیوتر مقدمات یک راه انقلابی جدید برای ساخت خدمات اینترنتی توکنایز شده، پلتفرمهای ترکیبی از صنایع مختلف، سیستمهای مالی غیرمتمرکز و حتی سیستمها و وب سایتهای سازمانی سنتی فراهم میکند.
ICP یه شروع طوفانی رو تو بازار ارزهای دیجیتال داشت ولی تو مدت کوتاهی، قیمتش ریزش پیدا کرد. این پروژه که توسط بنیاد دفینیتی بوجود اومده، محبوبیت زیادی رو بین طرفدارای بلاک چین کسب کرده. از مهمترین پروژه هایی که روی بستر اینترنت کامپیوتر بوجود اومدن، میتونیم لینکدآپ (LinkedUp) و کن کن (CanCan) رو بهتون معرفی کنیم، که یه نسخه ی غیر متمرکز از اپلیکیشن های لینکدین و تیک تاک هستن.
فایل کوین (FileCoin)
فایل کوین (Filecoin) یک شبکه ذخیرهسازی داده مبتنی بر ارزهای دیجیتال است که در آن ماینرها (miners) در ازای فراهم کردن فضای ذخیرهسازی اطلاعات در هارد کامپیوتر خود، توکن فایل را به عنوان پاداش دریافت میکنند و در عین حال کاربران نیز برای ذخیرهسازی اطلاعات و دادههای خود از توکنهای فایل استفاده میکنند.
سخن پایانی:
با توجه به مسائلی که تو این مقاله مطرح کردیم، سرمایه گذاری در پروژه هایی که تو این حوزه فعالیت دارن، میتونه سود مناسبی در بلند مدت بدهد . لطفا اطلاعات ارائه شده در این مقاله رو به عنوان مبنایی برای معاملاتتون قرار ندین.
برای ثبت نام در صرافی کوکوین اینجا را کلیک کنید.